Jókedvre ételek és élelmiszerek vs a boldogságot

Jókedvre derítő ételek, avagy mely élelmiszerek növelik a boldogságot?

A legtöbb ember vágyai között első helyen szerepel a boldogság megtapasztalása, egy olyan lelki állapot elérése, amit számos külső tényező befolyásol. Vajon az ételek is hatással vannak az érzelmi jóllétünkre? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

Mivel a mentális betegségek növekvő elterjedtsége jelentős terhet jelent, számos tanulmány jelent meg azzal kapcsolatban, hogy mi határozza meg az emberek boldogságát és pszichológiai egészségét. Napjainkban már azon téma irodalma is növekszik, melyben az étrend és a lelki egészség kapcsolatát taglalják.

Vajon a gyümölcs- és zöldségfogyasztás hozzájárulhat az érzelmi jólléthez?

A NutritionFacts.org szerint a világ minden tájáról származó vizsgálatok a boldogság, valamint a gyümölcs- és zöldségbevitel közötti összefüggést támasztják alá. Azok az emberek, akik minden nap gyümölcsöt és zöldséget ettek nagyobb valószínűséggel kerültek “nagyon boldog” besorolásba, ezzel erős és pozitív összefüggést sugallva a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a boldogság között. 

A kérdéssel foglalkozó legnagyobb tanulmány Nagy-Britanniában készült. A vizsgálat során a gyümölcsök és zöldségek napi mennyisége és az élettel való elégedettség, illetve a boldogság közti kapcsolatot vizsgálták 80 ezer résztvevő közreműködésével. Az eredmények szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás hozzájárul az érzelmi jólléthez, mivel a résztvevők közül azok vallották magukat a legelégedettebbnek és legboldogabbnak, akik napi 7-8 adagot fogyasztottak. Mi lehet ennek az oka? 

Egy 2015-ben megjelent tanulmány szerint a gyümölcsök és a zöldségek magas C-vitamin-tartalma hozzájárul ahhoz, hogy az elégedettségérzetet kiváltó, boldogsághormonnak is nevezett dopamin kifejtse hatását, továbbá az antioxidánsok csökkentsék a gyulladásokat. A kutatók tudni akarták, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás a boldogságon és az elégedettségen túl társul-e a jóllét más mutatóival, mint például nagyobb eudaimóniával. Mit értünk eudaimónikus jóllét alatt? Arisztotelész szerint az eudaimónikus jóllét az elme boldogsága, a legkiválóbb az emberi javak közül, a lehetőségek megélése, az a beteljesülő állapot, melyet az elkötelezettség érzése, célok és értelem tölt meg.

Szóval a vizsgálat során 405 fiatal felnőttet figyeltek meg 13 napon át. A résztvevők mindennap beszámoltak arról, hogy pontosan mit fogyasztottak, továbbá az eudaimónikus jóllétükről, érdeklődésükről és kreativitásukról. Az eredmények szerint, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, magasabb átlagos eudaimónikus jóllétről, intenzívebb érdeklődésről és nagyobb kreativitásról számoltak be. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a gyümölcs- és zöldségbevitel, a boldogság érzésén túl, összefügg az emberi beteljesülés egyéb lehetőségeivel is.

A pozitív hatás már napi plusz egy adagnál kimutatható

A Science Daily oldalán említik a Warwicki Egyetem kutatását, mely során a résztvevők, nagyjából 12 ezer alany étkezési naplót vezetett. A vizsgálat során a táplálkozásuk mellett a mentális állapotukat is nyomon követték. Az adatokat 2007-ben, 2009-ben és 2013-ban vették fel. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy azok a résztvevők, akik naponta fogyasztottak zöldségeket és gyümölcsöket, kedélyállapot-javuláson mentek keresztül. A pozitív hatást már napi plusz egy adagnál is sikerült kimutatni.

Joggal merülhet fel a kérdés: lehetséges, hogy nem a helyes étkezés okoz jókedvet, hanem a jókedv vezet a helyes táplálkozáshoz? Egy kísérlet során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a hangulat hogyan befolyásolja az ételválasztást. Jó hangulatot keltettek egy csoportban, melynek hatására a résztvevők az egészséges ételeket jobban értékelték, például az almát egy csomag édességgel szemben. E vizsgálat is alátámasztja azokat az eredményeket, melyek arra utalnak, hogy a pozitív hangulat megkönnyíti az egészségtelen ételekkel szembeni ellenállást. 

Melyik volt először, a hangulatjavulás vagy az étkezés?

Egy másik vizsgálat során a pozitív hangulat, illetve a gyümölcs- és zöldségfogyasztás közötti összefüggéseket vizsgálták 281 fiatal felnőtt részvételével, akik három héten keresztül mindennap beszámoltak arról, hogy mit ettek és arról is, hogy milyen volt a hangulatuk. Az eredmények ugyanazokat az összefüggéseket mutatták ki a pozitív hangulat, illetve a gyümölcs- és zöldségfogyasztás között, mint a korábbi vizsgálatok. 

Azonban ebben az esetben arra is választ kerestek, hogy van-e összefüggés a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a másnapi hangulat között.  Az ismétlődő elemzések azt mutatták, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás az előrejelzője a másnap tapasztalható hangulatjavulásnak, nem fordítva. Vagyis azokon a napokon, amikor a vizsgálatban részt vevők több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, arról számoltak be, hogy nyugodtabbak, boldogabbak és energikusabbak, mint általában és másnap is pozitívabbnak érezték magukat. Tehát a gyümölcs- és zöldségfogyasztás valóban elősegítheti az érzelmi jóllétet. 

Ha a legkisebb testmozgás is vidámabbá tehet, akkor miért ne lenne ez ugyanígy az egészséges táplálkozással? Mennyit célszerű fogyasztani? Jelentős változás eléréséhez naponta körülbelül 7,2 adagot érdemes fogyasztani gyümölcsből vagy 8,2 adagot zöldségből. Egy adag 80 grammnyi mennyiséget jelent, tehát naponta minimum 576 gramm gyümölcsöt vagy 656 gramm zöldséget javasolt fogyasztani. Például a 2 almából, 2 banánból, 2 körtéből, 4 evőkanál áfonyából és 1 evőkanál mazsolából álló saláta fedezi a szükséges napi gyümölcsbevitelt. Továbbá a 3 közepes paradicsomból, 3 paprikából és 2 csészényi salátalevélből álló könnyű ebéd pedig fedezi a javasolt napi zöldségbevitelt.

Bár egyetlen étel sem csodaszer, ám ha az étrendünk gazdagon tartalmaz zöldséget és gyümölcsöt, csodát tehetünk a lelkünkkel. Az említett vizsgálati eredmények is bizonyítják, hogy a lélek és a táplálék kapcsolatban van egymással. Érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hogy a jókedv garantált legyen!

Következő cikkünkben a hölgyek ”elsőszámú ellenségével”, a narancsbőrrel foglalkozunk részletesen. Arra keressük a választ, hogy mi okozza valójában és arra is kitérünk, hogy a növényi alapú étrenddel vajon kezelhető-e a probléma.

Források:

NutritionFacts.org

https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-which-foods-increase-happiness/

D. G. Blanchflower, A. J. Oswald, S. Stewart-Brown. Is Psychological Well-being Linked to the Consumption of Fruit and Vegetables? National Bureau of Economic Research Working Paper No. 18469. October 2012

https://www.nber.org/papers/w18469

T. S. Conner, K. L. Brookie, A. C. Richardson, M. A. Polak. On carrots and curiosity: eating fruit and vegetables is associated with greater flourishing in daily life. British Journal of Health Psychology. May 2015, 20(2): 413-27.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25080035/

C. D. Ryff, B. Singer. The Contours of Positive Human Health. Psychological Inquiry Vol. 9., No. 1. (1998), pp. 1-28.

https://www.jstor.org/stable/1449605?seq=1

University of Warwick: Fruit and veggies give you the feel-good factor. Science Daily. July 2016

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160710094239.htm

M. P. Gardner, B. Wansink, J. Kim, S. Park. Better moods for better eating?: How mood influences food choice. Journal of Consumer Psychology Volume 24, Issue 3, July 2014, Pages 320–335.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1057740814000060

B. A. White, C. C. Horwath, T. S. Conner. Many apples a day keep the blues away-daily experiences of negative and positive affect and food consumption in young adults. British Journal of Health Psychology. November 2013, 18(4): 782-98.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23347122/

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Related Posts